Top posts

Featured Posts

Nama Musa belum dibersihkan lagi

Surat itu hanya memaklumkan bahawa berdasarkan
maklumat yang diperolehi, ICAC mengambil
keputusan untuk tidak meneruskan siasatan.
PETALING JAYA: PKR hari ini menegaskan surat Suruhanjaya Bebas Anti Rasuah Hong Kong (ICAC) mengenai kes RM40 juta melibatkan
Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Musa Aman tidak membersihkan namanya dari skandal itu.
“Sebaliknya menguatkan pandangan bahawa ICAC terpaksa menghentikan siasatan kerana tidak mendapat kerjasama pihak berkuasa Malaysia,” kata Pengarah Strategi parti itu, Rafizi Ramli dalam satu kenyataan media hari ini.
Beliau merujuk kepada laporan berita portal semalam di bawah tajuk “Surat ICAC menunjukkan Musa Aman dibersihkan namanya dari rasuah Disember lalu”.
Laporan itu memetik kenyataan Ahli Parlimen Kota Belud Dato’ Abdul Rahman Dahlan bagi pihak Musa bahawa kes telah ditutup oleh ICAC Hong Kong berdasarkan satu surat yang dihantar secara peribadi kepada Musa.
Rafizi menegaskan surat ICAC itu sekali-kali tidak menyatakan bahawa Musa dibersihkan dari tuduhan rasuah, atau membayangkan bahawa ICAC yakin Musa bersih dari rasuah seperti yang cuba diwar-warkan oleh Umno-Barisan Nasional.
“Surat itu hanya memaklumkan bahawa berdasarkan maklumat-maklumat yang ICAC perolehi setakat itu, ICAC mengambil keputusan untuk tidak meneruskan siasatan terhadap Musa,” katanya.
Ujar beliau, “jika Musa tidak bersetuju dengan fakta-fakta ini, maka wajarlah beliau mendedahkan kandungan keseluruhan surat tersebut, bukannya menggunakan Rahman Dahlan untuk menyampaikan secara lisan sahaja kepada wartawan.”
Menurut Rafizi, keputusan ICAC untuk tidak meneruskan siasatan berdasarkan maklumat-maklumat yang mereka perolehi setakat itu menimbulkan lebih banyak persoalan.
“Ia juga menguatkan pandangan beberapa pihak bahawa ICAC tidak mendapat kerjasama sepenuhnya dari pihak berkuasa Malaysia untuk meneruskan siasatan kerana mereka tidak mempunyai kuasa menyiasat dan mengumpulkan bukti.
Oleh yang demikian, mereka bergantung sepenuhnya kepada Peguam Negara dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) untuk mendapatkan bukti,” terang beliau.
Katanya lagi, kenyataan Ketua Pendakwaraya Hong Kong, Kevin Zevros baru-baru ini bahawa pihak berkuasa Hong Kong mengambil keputusan untuk menghentikan siasatan berdasarkan maklumat pihak berkuasa Malaysia mengesahkan bahawa tangan ICAC terikat dari meneruskan siasatan.
Menurut Rafizi, pihaknya sedang giat mengumpulkan bukti termasuk penyata-penyata kewangan dan urusniaga di Hong Kong untuk dilaporkan kepada ICAC agar siasatan baru dibuka, seperti persetujuan dengan ICAC baru-baru ini.
“Rombongan kami akan menemui ICAC pada 11 Disember 2012 dalam kunjungan yang kedua,” katanya.

349 comments:

 1. Ada saja si Rafizi tak puas hari ni...buat apa nak tunjukkan surat tu dengan dia. Macam lah Musa yang bersalah dalam hal ini.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Memang gitu la tu Rafizi. Teruk.

   Delete
  2. He's too obsess with a closed case.

   Delete
  3. Pembangkang tidak akan pernah puas hati selagi impian mereka tidak tercapai. apa cara sekalipun mereka akan cuba.

   Delete
  4. Apa sebenarnya yang Anwar sudah janjikan pada Rafizi ni?

   Delete
  5. Keputusan memang tidak memihak kepada pembangkang, itulah mereka bertindak sebegini.

   Delete
  6. Rafizi sedia ja nak kena dakwa oleh Musa.

   Delete
  7. Kata dirinya tidak bersalah.

   Delete
  8. He is great in faking all the news.

   Delete
  9. Memang gitu la sikap pembangkang yang hanya tahu mencerut.

   Delete
  10. This Rafizi doesn't seem like he will give up this case any time soon.

   Delete
  11. PR terdesak sudah ini. Orang-orang PKR sekarang ini betul-betul ketandusan dalam hal politik ini.

   Delete
  12. Inilah cara PR sekarang. Memutar belitkan adalah permainan mereka untuk mendapatkan kerajaan dan untuk kepentingan politik semata-mata.

   Delete
 2. rafizi tidak baca laporan malaysian insider ka? baik rafizi baca dulu laporan berkenaan dengan surat icac kepada datuk musa sebelum buat kenyataan..

  ReplyDelete
  Replies
  1. I don't think he will read such kind of article.

   Delete
  2. I think he's in denial.

   Delete
  3. Rafizi: Get Over it la! There are more pressing matter in Selangor bah

   Delete
  4. Rafizi tidak akan senang duduk bila ada kenyataan yang bertentangan dengan apa yang dia harapkan.

   Delete
  5. Ah huh, he wants publicity.

   Delete
  6. He thinks by hijacking all those people using this kind of method will work out.

   Delete
  7. Ntah dari mana lagi rafizi dapat info sebegini.

   Delete
  8. He got it from his mama I guess.

   Delete
  9. Rafizi should just accept the fact and not waste time trying to make musa look guilty in this case.

   Delete
 3. nampak macam bodoh pula rafizi ni bila dia buat pertikaian atau penafian ketika jawapannya sudah tersedia..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Rafizi tidak membaca laporan portal Malaysian Insider?

   Lihat betapa terburu-burunya Rafizi membuat kenyataan melalui artikel "Nama Musa Belum Dibersihkan Lagi" seolah-olah beliau tidak membaca langsung laporan portal Malaysian Insider (disini). Samada Rafizi tidak membaca langsung atau mungkin beliau tidak tahu membaca memandangkan banyak kenyataan beliau yang sudah disangkal namun masih terus diputar-putar bagi menegakkan pembohongan beliau.

   Delete
  2. Rafizi tidak membaca laporan portal Malaysian Insider?

   Dalam kenyataan tersebut, Rafizi juga mempertikaikan tindakan Datuk Rahman Dahlan yang bercakap bagi pihak Datuk Musa Aman. Namun Rafizi lupa yang beliau juga pernah bercakap dan menjawab kepada wartawan bagi pihak Anwar berhubung dengan tuduhan akaun RM3 bilion yang dikawal oleh Anwar. Malah dalam kes itu Rafizi bukan setakat menjawab, malah bertindak sebagai Penyiasat Persendirian, dan tanpa segan silu mengumumkan kononnya hasil siasatan beliau mendapati tidak ada elemen rasuah membabitkan Anwar, sebaliknya beliau menuduh Abdul Murad yang memiliki akaun tersebut.

   Delete
  3. Rafizi tidak membaca laporan portal Malaysian Insider?

   Laporan MI - "Penguatkuasa anti-rasuah Hong Kong menulis secara peribadi kepada Datuk Musa Aman pada Disember lepas untuk memaklumkan Ketua Menteri Sabah itu bahawa beliau tidak lagi disiasat untuk tuduhan rasuah RM40 juta"

   Delete
  4. Rafizi tidak membaca laporan portal Malaysian Insider?

   Laporan MI - "agensi itu berkata bahawa selepas melengkapkan siasatan dan memfailkan laporan kepada Jawatankuasa Semakan Operasi (ORC), kedua-dua jawatankuasa dan Pesuruhjaya ICAC bersetuju untuk tidak meneruskan lagi penyiasatan “di atas asas fakta sudah diketahui”."

   Delete
  5. Rafizi tidak membaca laporan portal Malaysian Insider?

   Laporan MI - "Abdul Rahman menegaskan bahawa surat itu adalah peribadi dan sulit kerana ianya hanya ditujukan kepada Musa, menunjukkan bahawa agensi telah bertindak secara bebas tanpa sebarang gangguan dari pihak luar. ICAC profesional. Tiada seorang pun diberikan salinan surat tersebut. Mereka menghormati hak tertuduh untuk kerahsiaan."

   Delete
  6. Rafizi tidak membaca laporan portal Malaysian Insider?

   Kenyataan Rafizi yang paling dangkal sekali;

   "Menurut Rafizi, keputusan ICAC untuk tidak meneruskan siasatan berdasarkan maklumat-maklumat yang mereka perolehi setakat itu menimbulkan lebih banyak persoalan.

   “Ia juga menguatkan pandangan beberapa pihak bahawa ICAC tidak mendapat kerjasama sepenuhnya dari pihak berkuasa Malaysia untuk meneruskan siasatan kerana mereka tidak mempunyai kuasa menyiasat dan mengumpulkan bukti.

   Oleh yang demikian, mereka bergantung sepenuhnya kepada Peguam Negara dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) untuk mendapatkan bukti,” terang beliau."

   Delete
  7. Rafizi tidak membaca laporan portal Malaysian Insider?

   Sudah banyak kali dijelaskan bahawa pegawai-pegawai ICAC sendiri telah datang ke Sabah untuk menjalankan siasatan terhadap pihak-pihak yang dinamakan dalam kes tersebut. ICAC adalah badan profesional yang tidak sekali-kali bergantung dengan maklumat pihak ketiga tanpa sebarang siasatan dijalankan dipihak mereka.

   Delete
  8. Rafizi tidak membaca laporan portal Malaysian Insider?

   Jesteru, bagaimana Rafizi boleh berkata bahawa ICAC bergantung sepenuhnya kepada Peguam Negara dan SPRM sedangkan pegawai-pegawai mereka sendiri boleh jalankan siasatan di negeri ini tanpa sebarang sekatan? Jelas sekali Rafizi cuba menjejaskan imej ICAC dengan menimbulkan gambaran bahawa agensi itu hanya bergantung kepada laporan pihak ketiga semata-mata untuk melengkapkan siasatan.

   Delete
  9. Rafizi tidak membaca laporan portal Malaysian Insider?

   Sebagai badan profesional yang diperakui integriti dan kredibilitinya di peringkat antarabangsa, ICAC tidak akan semudah itu menutup mana-mana kes rasuah jika masih banyak persoalan yang belum terjawab atau dalam kata lain "diragui".

   Delete
  10. That's why he is called MR. SHOT IN THE FOOT

   Delete
  11. Memang tidak sah kalau tidak buat fitnah dan buat bukti2 palsu.

   Delete
  12. Rafizi nak putar belit perkara yang dah pasti.

   Delete
  13. Rafizi has a habit in twisting the story to confuse the people but luckily the people are wise to evaluate this matter themselves without immediately believe his every words.

   Delete
 4. He wants to appear foolish and dumb.

  ReplyDelete
  Replies
  1. yup.. I can see clearly his foolish and dumb..

   Delete
  2. Memang boneka Anwar ja Rafizi ni. yang lain tak pula bising2.

   Delete
  3. Anwar must has promised Rafizi something to make Rafizi so eager to bring down musa.

   Delete
 5. Penyangak sungguh.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Si rafizi memang penyangak..lol.

   Delete
 6. Please refer to the link. Thank you.

  ReplyDelete
 7. "The state reserve is stable and exceeds RM3 billion, while the revenue stands at RM4 billion. The surplus is RM730 million while the development expenses amount to RM1.17 billion"

  ReplyDelete
 8. Tidak payah la buang masa sama ini olang.

  ReplyDelete
 9. As far as I concerned, he is the leftover of Anwar.How pity is that.

  ReplyDelete
 10. RM40 juta sudah siasat, RM3 bilion Anwar bila lagi?

  KENAPA RAFIZI TIDAK SPIN ISU AKAUN RM3 BILLION YANG DIKAWAL OLEH BOSNYA SENDIRI?

  Pengakuan Berkanun Dato’ Abdul Murad Bin Khalid
  Saya, Abdul Dato ‘Murad Bin Khalid (No Kad Pengenalan 531215-08-5957), seorang warganegara Malaysia yang cukup umur dan menetap di No 104, Jalan Setiabakti 9, Bukit Damansara, 50490 Kuala Lumpur, dengan ini sesungguhnya dan seikhlasnya mengaku sebagai berikut: -

  RAFIZI BUKAN BERJUANG UNTUK MEMBANTERAS RASUAH, SEBALIKNYA MENGGALAKKAN RASUAH

  ReplyDelete
  Replies
  1. KENAPA RAFIZI TIDAK SPIN ISU AKAUN RM3 BILLION YANG DIKAWAL OLEH BOSNYA SENDIRI?

   Pengakuan Berkanun Dato’ Abdul Murad Bin Khalid
   1. Pada 16 September 1999 saya telah didakwa kerana gagal untuk mendedahkan maklumat sebenar berkenaan saham Ben Harta Sdn Bhd (BHSB) dan 51 hartanah yang didakwa memberi manfaat kepada saya menurut seksyen 87 (2) (c) Akta Bank dan Institusi-Institusi Kewangan 1989 (BAFIA).

   RAFIZI BUKAN BERJUANG UNTUK MEMBANTERAS RASUAH, SEBALIKNYA MENGGALAKKAN RASUAH

   Delete
  2. KENAPA RAFIZI TIDAK SPIN ISU AKAUN RM3 BILLION YANG DIKAWAL OLEH BOSNYA SENDIRI?

   Pengakuan Berkanun Dato’ Abdul Murad Bin Khalid
   2. Untuk melakukan keadilan kepada diri saya sendiri, saya mesti membuat akuan awam mengenai perkara-perkara tertentu yang berkaitan dengan pelbagai jawatan yang saya lakukan di Bank Negara Malaysia (BNM) untuk menunjukkan kepada orang ramai bahawa bebanan besar dan tekanan yang dipikul untuk jawatan-jawatan tersebut. Pernyataan awam ini juga bertujuan untuk memberikan perspektif yang betul kepada orang ramai tentang komplot bekas Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim (“DSAI”) yang juga Menteri Kewangan dalam penglibatannya secara langsung dalam memberi arahan terhadap BNM.

   RAFIZI BUKAN BERJUANG UNTUK MEMBANTERAS RASUAH, SEBALIKNYA MENGGALAKKAN RASUAH

   Delete
  3. KENAPA RAFIZI TIDAK SPIN ISU AKAUN RM3 BILLION YANG DIKAWAL OLEH BOSNYA SENDIRI?

   Pengakuan Berkanun Dato’ Abdul Murad Bin Khalid
   3. Sebagai salah satu daripada eksekutif tertinggi di BNM, Saya kebiasaannya termasuk di dalam kenalan Datuk Seri Anwar Ibrahim yang disukai – dan kemudiannya diamanahkan kepada saya untuk menjalankan beberapa arahan beliau, apa yang dipercayai oleh saya sekarang adalah untuk melanjutkan cita-cita politiknya. Dalam melaksanakan skim politiknya, Datuk Seri Anwar Ibrahim telah mengarahkan saya untuk melaksanakan eksesais korporat tertentu yang memihak kepada kawan-kawan dan kroni-kroninya. Hutang-hutang kroni-kroni beliau telah dibersihkan / diselesaikan dengan menggunakan keuntungan daripada rundingan-rundingan menggunakan pengaruh BNM.

   RAFIZI BUKAN BERJUANG UNTUK MEMBANTERAS RASUAH, SEBALIKNYA MENGGALAKKAN RASUAH

   Delete
  4. KENAPA RAFIZI TIDAK SPIN ISU AKAUN RM3 BILLION YANG DIKAWAL OLEH BOSNYA SENDIRI?

   Pengakuan Berkanun Dato’ Abdul Murad Bin Khalid
   4. Antara eksesais korporat yang paling ketara ialah pengambilalihan syarikat Sikap Power, pemegang konsesi Projek Kuasa Bebas (IPP) di Lumut, Perak. Konsesi itu telah dijual kepada MRCB atas arahan Datuk Seri Anwar Ibrahim dan MRCB kemudian menyuntik ‘konsesi’itu ke dalam Malakof Berhad yang merupakan anak syarikat MRCB. Saya percaya bahawa keuntungan kira-kira RM50 juta daripada urus niaga ini dimasukkan ke salah satu dana politik DSAI.

   RAFIZI BUKAN BERJUANG UNTUK MEMBANTERAS RASUAH, SEBALIKNYA MENGGALAKKAN RASUAH

   Delete
  5. KENAPA RAFIZI TIDAK SPIN ISU AKAUN RM3 BILLION YANG DIKAWAL OLEH BOSNYA SENDIRI?

   Pengakuan Berkanun Dato’ Abdul Murad Bin Khalid
   5. Seorang lelaki Cina bernama Tong Kooi Ong juga terlibat dengan ketara dalam meningkatkan bantuan kewangan untuk Datuk Seri Anwar Ibrahim. Tong Kooi Ong adalah Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Phileo Allied Berhad yang disenaraikan di Papan Utama BSKL. Phileo Allied Bank juga adalah di bawah kawalan Tong Kooi Ong. Tong Kooi Ong menjadi kenalan Datuk Seri Anwar Ibrahim melalui pengenalan saya dan mereka kemudiannya menjadi sangat rapat.

   Tong Kooi Ong kemudiannya mendedahkan kepada saya bahawa sebagai balasan bantuan yang diberikan oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim, beliau telah menubuhkan satu “Akaun Induk” (Master Accounts) – yang di bawah kawalannya. Di mana sumbangan kewangan dibuat untuk kepentingan Datuk Seri Anwar Ibrahim. Akaun Induk itu hasil yang diperolehi daripada pegangan saham dan bangunan. Pada satu peringkat Tong Kooi Ong membuka rahsia kepada saya bahawa Akaun Induk itu bernilai RM200 juta berdasarkan nilai saham dan bangunan yang diperolehi daripadanya.


   RAFIZI BUKAN BERJUANG UNTUK MEMBANTERAS RASUAH, SEBALIKNYA MENGGALAKKAN RASUAH

   Delete
  6. KENAPA RAFIZI TIDAK SPIN ISU AKAUN RM3 BILLION YANG DIKAWAL OLEH BOSNYA SENDIRI?

   Pengakuan Berkanun Dato’ Abdul Murad Bin Khalid
   6. Saya percaya terdapat sekurang-kurangnya 20 Akaun Induk lain yang ditubuhkan untuk Datuk Seri Anwar Ibrahim oleh pelbagai kroni-kroninya. Saya percaya bahawa jumlah dana dalam 20 Akaun Induk adalah lebih RM3 bilion. Modus operandi DSAI adalah pecah dan perintah serta setiap operator untuk setiap Akaun Induk tidak sedar tentang kewujudan Akaun Induk yang lain. Saya percaya kerajaan sedar tentang siapakah kroni-kroni ini.

   RAFIZI BUKAN BERJUANG UNTUK MEMBANTERAS RASUAH, SEBALIKNYA MENGGALAKKAN RASUAH

   Delete
  7. KENAPA RAFIZI TIDAK SPIN ISU AKAUN RM3 BILLION YANG DIKAWAL OLEH BOSNYA SENDIRI?

   Pengakuan Berkanun Dato’ Abdul Murad Bin Khalid
   7. Setakat yang saya tahu dan melalui penglibatan saya sendiri, lebih daripada RM120 juta telah dibayar kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim, kroninya dan organisasi yang digunakan untuk memajukan cita-cita politik beliau sendiri. Sebagai contoh ia dalam pengetahuan saya bahawa atas arahan Datuk Seri Anwar Ibrahim dana daripada Akaun Induk dibayar kepada dirinya dan individu-individu pengikutnya serta organisasi-organisasi yang dikenali berkaitan atau berhubungan dengannya antara 1992 hingga 1997: -

   (1) Dirinya sendiri (DSAI) – RM50 juta
   (2) Dato ‘Abdullah Ahmad (PBB) – RM 5 Juta
   (3) Dato Nasaruddin Jalil – RM10 Juta
   (4) Asia Pasifik Dasar Centre (APPC) – RM 38 juta & Douglas H. Paal – (USD 10.0 Million)
   (5) Institut Kajian Asas (IKD) – RM5 Juta
   (6) Aliran & Dr. Chandra Muzaffar – RM5 Juta
   (7) Abim – RM 5 Juta – Institut Pemikiran Islam Antarabangsa (IIIT) – RM 2 Juta
   (8) Yayasan Islam yang berpangkalan di UK – RM 1 Juta
   JUMLAH RM 121 Juta


   RAFIZI BUKAN BERJUANG UNTUK MEMBANTERAS RASUAH, SEBALIKNYA MENGGALAKKAN RASUAH

   Delete
  8. KENAPA RAFIZI TIDAK SPIN ISU AKAUN RM3 BILLION YANG DIKAWAL OLEH BOSNYA SENDIRI?

   Pengakuan Berkanun Dato’ Abdul Murad Bin Khalid
   8. Saya juga diberitahu bahawa Datuk Seri Anwar Ibrahim telah mengarahkan Tong Kooi Ong untuk membayar Puan Shamsidar dan seorang lagi bernama Encik Rahman terhadap apa yang mereka lakukan. Puan Shamsidar adalah isteri Encik Azmin Ali, Setiausaha Sulit kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim. Secara meluas telah diketahui bahawa Puan Shamsidar dibayar lumayan dan disediakan dengan sebuah kereta dan pemandu serta pada kebanyakan masa dia tidak perlu untuk pergi ke tempat kerja.

   RAFIZI BUKAN BERJUANG UNTUK MEMBANTERAS RASUAH, SEBALIKNYA MENGGALAKKAN RASUAH

   Delete
  9. KENAPA RAFIZI TIDAK SPIN ISU AKAUN RM3 BILLION YANG DIKAWAL OLEH BOSNYA SENDIRI?

   Pengakuan Berkanun Dato’ Abdul Murad Bin Khalid
   9. Saya mesti membuat pendedahan khas tentang sebuah Pertubuhan Amerika yang dipanggil Asia Pacific Policy Centre (APPC) yang diketuai oleh Douglas H. Paal, bekas Pengarah Kanan untuk Hal Ehwal Asia (1989 hingga 1993) Majlis Keselamatan Negara (NSC) Amerika Syarikat. Douglas H. Paal meninggalkan Majlis Keselamatan Negara untuk memulakan APPC pada tahun 1993 yang dibiayai oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim. Saya bertanggungjawab untuk mengatur sumbangan sebanyak USD IO Million kepada APPC dan Douglas. H. Paal atas arahan Datuk Seri Anwar.

   Saya percaya bahawa kroni Datuk Seri Anwar Ibrahim yang lain juga membuat sumbangan besar kepada APPC dan Douglas H. Paal. Walaupun saya tidak dapat memastikan jumlah sumbangan mereka secara tepat, saya yakin jumlahnya juga mencecah berjuta-juta dolar AS.

   APPC dan Douglas H. Paal adalah salah satu daripada jentera utama yang digunakan oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk mempromosikan imej beliau di negara-negara Barat, terutamanya di Washington, Amerika Syarikat, United Kingdom dan negara-negara Eropah yang lain. APPC juga pelobi utama untuk Datuk Seri Anwar Ibrahim dengan organisasi media antarabangsa.


   RAFIZI BUKAN BERJUANG UNTUK MEMBANTERAS RASUAH, SEBALIKNYA MENGGALAKKAN RASUAH

   Delete
  10. KENAPA RAFIZI TIDAK SPIN ISU AKAUN RM3 BILLION YANG DIKAWAL OLEH BOSNYA SENDIRI?

   Pengakuan Berkanun Dato’ Abdul Murad Bin Khalid
   10. APPC menganjurkan “Dialog Pasifik” iaitu satu persidangan di bawah naungan Datuk Seri Anwar Ibrahim. Dialog Pasifik Pertama diadakan di Pulau Pinang pada November 1994. Dialog Pasifik Kedua telah diadakan pada bulan Januari 1996, Dialog Pasifik Ketiga pada bulan November 1996 dan Dialog Pasifik Keempat pada bulan Januari 1998. Sepatutnya akan dibuat Dialog Pasifik Kelima yang dirancang pada bulan Disember 1998 tetapi telah dibatalkan kerana penaung persidangan itu tidak lagi menjadi Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Kewangan Malaysia. Semua persidangan Dialog Pasifik telah diadakan di Malaysia kerana Datuk Seri Anwar Ibrahim adalah sumber utama pembiayaan untuk APPC.

   RAFIZI BUKAN BERJUANG UNTUK MEMBANTERAS RASUAH, SEBALIKNYA MENGGALAKKAN RASUAH

   Delete
  11. KENAPA RAFIZI TIDAK SPIN ISU AKAUN RM3 BILLION YANG DIKAWAL OLEH BOSNYA SENDIRI?

   Pengakuan Berkanun Dato’ Abdul Murad Bin Khalid
   11. Dalam apa yang saya percaya seperti yang dianggap sebagai pengkhianatan kepercayaan orang ramai, Datuk Seri Anwar Ibrahim juga menegaskan bahawa APPC harus menguruskan rizab BNM sebanyak RM50 Bilion dan dana KWSP sebagai balasan untuk perkhidmatan yang telah diberikan. Alternatif yuran besar sebanyak USD 3 Juta akan dibayar setiap tahun kepada APPC untuk kos menjalankan Pusat di Washington. Nasib baik ini arahan Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk APPC menguruskan dana di atas tidak dapat dikuatkuasakan.

   Apa yang saya telah saya nyatakan di atas tanpa keraguan membuktikan bahawa Datuk Seri Anwar Ibrahim sememangnya seorang pemimpin yang tidak bertanggungjawab yang bersedia mengorbankan tabung-tabung negara untuk faedah cita-cita politik dengan bantuan elemen-elemen asing.

   Perkembangan semasa yang sedang berlaku di negara ini yang mengancam ketenteraman awam dan kesejahteraan rakyat untuk melanjutkan cita-cita politik Datuk Seri Anwar Ibrahim adalah bukti yang mencukupi bagi menyokong dakwaan ini.


   RAFIZI BUKAN BERJUANG UNTUK MEMBANTERAS RASUAH, SEBALIKNYA MENGGALAKKAN RASUAH

   Delete
  12. KENAPA RAFIZI TIDAK SPIN ISU AKAUN RM3 BILLION YANG DIKAWAL OLEH BOSNYA SENDIRI?

   Pengakuan Berkanun Dato’ Abdul Murad Bin Khalid
   12. Saya juga telah diarahkan oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai Menteri Kewangan untuk membantu orang yang berikut untuk membersihkan hutang mereka seperti yang dinyatakan di bawah: -

   (a) Datuk Seri Anwar Ibrahim telah mengarahkan saya untuk membantu menyelesaikan hutang Tan Sri Abdullah Ahmad (sekarang Wakil Tetap ke PBB) dengan Bank Bumiputra tentang hutang lebih daripada 10 Juta. Saya membantu dengan rundingan hutang penyelesaian sebanyak RM7 Juta. Suatu amaun sebanyak RM5 Juta telah diambil daripada Akaun Induk untuk membayar hutang tersebut. Manakala baki sebanyak RM2 Juta datang dari Tan Sri Ahmad Abdullah sendiri, hasil dari penjualan tanah.......


   RAFIZI BUKAN BERJUANG UNTUK MEMBANTERAS RASUAH, SEBALIKNYA MENGGALAKKAN RASUAH

   Delete
  13. KENAPA RAFIZI TIDAK SPIN ISU AKAUN RM3 BILLION YANG DIKAWAL OLEH BOSNYA SENDIRI?

   Pengakuan Berkanun Dato’ Abdul Murad Bin Khalid
   14. Saya mesti menyatakan bahawa saya tidak pernah tahu tentang kewujudan kedua-dua individu yang kononnya menjadi pemegang saham Ben Harta Sdn Bhd iaitu Gan Hong Sin @ Lan Hong Sing dan Gan Sor Ting. Tong Kooi Ong telah menunjukkan kepada saya bahawa syarikat ini memegang hartanah dan saham sebagai sebahagian daripada skim untuk mengumpul dana untuk Datuk Seri Anwar.

   Saya tidak pernah ditunjukkan atau melihat buku Akaun Induk yang dikendalikan oleh Tong Kooi Ong. Saya tidak tahu apa-apa saham yang dipegang oleh Ben Harta bagi pihak saya, serta lokasi daripada 51 hartanah yang juga dikatakan telah diadakan bagi pihak saya, kecuali satu apartmen dan satu banglo yang saya telah diamanahkan untuk mengekalkannya bagi tujuan pelaburan yang kemudiannya dijual untuk Akaun Induk.


   RAFIZI BUKAN BERJUANG UNTUK MEMBANTERAS RASUAH, SEBALIKNYA MENGGALAKKAN RASUAH

   Delete
  14. KENAPA RAFIZI TIDAK SPIN ISU AKAUN RM3 BILLION YANG DIKAWAL OLEH BOSNYA SENDIRI?

   Pengakuan Berkanun Dato’ Abdul Murad Bin Khalid
   15. Saya amat percaya bahawa maklumat yang salah telah diberikan kepada pihak berkuasa untuk mengaitkan saya dengan Ben Harta Sdn Bhd. Saya menuding jari kepada Tong Kooi Ong dan dua pemegang saham Ben Harta. Mereka telah mensabitkan saya untuk menyelamatkan diri mereka sendiri.

   RAFIZI BUKAN BERJUANG UNTUK MEMBANTERAS RASUAH, SEBALIKNYA MENGGALAKKAN RASUAH

   Delete
  15. KENAPA RAFIZI TIDAK SPIN ISU AKAUN RM3 BILLION YANG DIKAWAL OLEH BOSNYA SENDIRI?

   Pengakuan Berkanun Dato’ Abdul Murad Bin Khalid
   16. Selain dari hartanah yang dipegang di bawah Ben Harta Sdn Bhd, saya juga tahu bahawa beberapa harta telah dibeli untuk pelaburan dan Akaun Induk dan untuk kegunaan masa depan peribadi Datuk Seri Anwar Ibrahim. Lokasi harta-harta ini terletak di sekitar Kuala Lumpur yang bernilai kira-kira RM15 juta.

   RAFIZI BUKAN BERJUANG UNTUK MEMBANTERAS RASUAH, SEBALIKNYA MENGGALAKKAN RASUAH

   Delete
  16. KENAPA RAFIZI TIDAK SPIN ISU AKAUN RM3 BILLION YANG DIKAWAL OLEH BOSNYA SENDIRI?

   Pengakuan Berkanun Dato’ Abdul Murad Bin Khalid
   17. Berkenaan dengan polisi kerosakan yang diguna pakai oleh BNM berikutan kemelesetan ekonomi pada Julai 1997, saya secara mutlak, menyatakan bahawa saya telah menentang kuat terhadap polisi-polisi ini. Saya menentang polisi ‘Had Pinjaman Dibenar’(Legal Lending Limit), pengurangan NPL (pinjaman tidak berbayar) daripada 6 bulan hingga 3 bulan, ‘Pengecutan Kredit (Credit Crunch) diperkenalkan pada Oktober 1997 dan ‘Kadar Faedah Tinggi ‘ (Higher Rate of Interest). Semua polisi-polisi ini telah disahkan dan diterima pakai oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim.

   Saya dan beberapa pegawai eksekutif BNM berusaha untuk menghentikan polisi-polisi ini daripada dilaksanakan. Datuk Seri Anwar Ibrahim telah mengecam saya kerana bersuara menentang polisi-polisi ini. Dia menuduh saya “terlalu dekat dengan pasaran”.

   Saya kini sedar bahawa ini adalah satu taktik politik Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk menghancurkan ekonomi dan membawa Malaysia melutut dan menjemput International Monetary Fund (IMF) bagi memaksa Dr Mahathir meletak jawatan dan Datuk Seri Anwar Ibrahim mengambil alih jawatan Perdana Menteri.


   RAFIZI BUKAN BERJUANG UNTUK MEMBANTERAS RASUAH, SEBALIKNYA MENGGALAKKAN RASUAH

   Delete
  17. KENAPA RAFIZI TIDAK SPIN ISU AKAUN RM3 BILLION YANG DIKAWAL OLEH BOSNYA SENDIRI?

   Pengakuan Berkanun Dato’ Abdul Murad Bin Khalid
   18. Berikutan penangkapan saya dan diikuti dengan peletakan jawatan saya sebagai Pengarah Eksekutif RHB Bank Berhad yang telah membuatkan saya berfikir bahawa sepanjang penglibatan saya dengan Datuk Seri Anwar Ibrahim adalah amat dikesali walaupun seperti yang saya katakan sebelum ini saya telah dipaksakan sebagai salah seorang Eksekutif di BNM.

   Saya kini sedar bahawa saya telah dieksploitasi dan diperalatkan oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk memegang aset untuk kegunaan politik peribadi dan manfaatnya. Aset-aset yang ditahan di bawah Ben Harta bukan milik saya. Oleh itu, terpulang kepada kerajaan untuk mengambil tindakan undang-undang yang sewajarnya berkenaan pengurusan kuasa, termasuk penyitaan jika dibenarkan.


   RAFIZI BUKAN BERJUANG UNTUK MEMBANTERAS RASUAH, SEBALIKNYA MENGGALAKKAN RASUAH

   Delete
  18. KENAPA RAFIZI TIDAK SPIN ISU AKAUN RM3 BILLION YANG DIKAWAL OLEH BOSNYA SENDIRI?

   Pengakuan Berkanun Dato’ Abdul Murad Bin Khalid
   19. Saya kini menyeru semua rakyat yang cintakan keamanan dan setia Malaysia untuk menolak taktik politik kotor yang dibuat oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim dan penyokong-penyokongnya, sebaliknya menyokong semua usaha-usaha ekonomi dan fiskal untuk membawa kembali kesejahteraan ekonomi negara. Saya sentiasa bersedia dan sanggup untuk mengutuk sesuatu yang tidak betul dan komplot Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam menjayakan cita-cita politik beliau yang sememangnya menjejaskan keselamatan negara, keamanan dan kestabilan politik.

   RAFIZI BUKAN BERJUANG UNTUK MEMBANTERAS RASUAH, SEBALIKNYA MENGGALAKKAN RASUAH

   Delete
  19. KENAPA RAFIZI TIDAK SPIN ISU AKAUN RM3 BILLION YANG DIKAWAL OLEH BOSNYA SENDIRI?

   Pengakuan Berkanun Dato’ Abdul Murad Bin Khalid
   20. Kesimpulannya, saya dalam keadaan tidak berbelah bagi bahawa Sidang Akhbar / Siaran ini dibuat melalui Akuan Berkanun dibuat oleh saya secara sukarela, tanpa apa-apa dorongan, ugutan atau janji atau paksaan dari mana-mana pihak, mahupun sebagai balasan bagi apa-apa nikmat atau rawatan khas berkaitan dengan tuduhan yang saya hadapi dan saya membuat pengakuan ini dengan hemat sesungguhnya mempercayai bahawa yang sama adalah benar dan menurut kuasa Akta Akuan Berkanun, 1960.
   Ditandatangani oleh penama

   DATO ‘ABDUL Murad bin Khalid
   Kuala Lumpur, 26 Okt 1999.


   RAFIZI BUKAN BERJUANG UNTUK MEMBANTERAS RASUAH, SEBALIKNYA MENGGALAKKAN RASUAH

   Delete
 11. Masing-masing ada agenda sendiri untuk dicapai.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Agenda untuk kepentingan diri sendiri ada la..

   Delete
 12. “Surat itu hanya memaklumkan bahawa berdasarkan maklumat-maklumat yang ICAC perolehi setakat itu, ICAC mengambil keputusan untuk tidak meneruskan siasatan terhadap Musa,”

  Bukti yang ada tidak cukup untuk membuat dakwaan terhadap Musa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. pasti ada sebab yang kukuh kenapa ICAC tidak teruskan siasatan.

   Delete
  2. apa jg bukti Rafizi ada untuk buka semula kes tersebut?

   Delete
 13. Musa sudah menafikannya dan bukti juga tidak memihak untukmembuat dakwaan rasuah, harus juga terima keputusan ini.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Terimalah realiti dan keputusan pihak lebih berwibawa.

   Delete
 14. Menurut Rafizi, pihaknya sedang giat mengumpulkan bukti termasuk penyata-penyata kewangan dan urusniaga di Hong Kong untuk dilaporkan kepada ICAC agar siasatan baru dibuka, seperti persetujuan dengan ICAC baru-baru ini.

  Semua ini bergantung jika ada bukti baru dapat dikesan.

  ReplyDelete
 15. Lets wait another 2-3 weeks whether Rafizi will prove with more evidence.

  ReplyDelete
  Replies
  1. hopefully its not another quote taken from the previous members of leaders in bn/umno.

   Delete
 16. rakyat perlu sedar kepincangan dalam pembangkang.

  ReplyDelete
 17. fakta sebenar permasalahan dalam pakatan pembangkang yang mentadbir Selangor, Pulau Pinang dan Kedah itu perlu diketahui dan disedari rakyat.

  ReplyDelete
 18. ketiga-tiga sayap Umno perlu memainkan peranan dalam menyedarkan rakyat mengenai kepincangan parti pembangkang.

  ReplyDelete
 19. Agenda politik kebencian dan politik fitnah yang diguna oleh pembangkang untuk menghantui atau memberi gambaran buruk terhadap Umno dan juga parti-parti komponen BN. Ini yang perlu barisan Umno BN tangkis.

  ReplyDelete
 20. kesepakatan dan perkongsian dalam BN bukan ungkapan semata-mata, tetapi satu kebenaran yang terbukti dengan perbuatan. berbeza dengan pembangkang anya janji kosong yang tidak dapat diterjemahkan dalam pemerintahan mereka.

  ReplyDelete
  Replies
  1. pembangkang hanya tahu mencari salah orang tapi salah sendiri mereka tidak nampak. mereka hanya tau beri janji kosong.

   Delete
 21. Wanita Umno lebih berminat kepada politik untuk membela nasib rakyat bukan yang menimbulkan fitnah serta tohmahan yang menjurus kepada rusuhan dan kekacauan di negara ini. Berbeza pula dengan wanita PKR yang diketuai oleh Zuraida, hanya menabur fitnah.

  ReplyDelete
 22. Strategik Umno dan BN jelas iaitu untuk mengembleng tenaga mempertahankan Putrajaya.

  ReplyDelete
  Replies
  1. usaha yang tidak mengenal penat-lelah ini kita yakin lebih ramai orang muda dan pengundi muda dapat kita tarik bersama Umno

   Delete
 23. UmnoBN akan melipat kali ganda usaha ke kawasan masing-masing dan pastikan jentera parti lebih mantap

  ReplyDelete
 24. setiap anggota parti dalam melaksanakan tugas teras memperkasa Umno.

  ReplyDelete
 25. Nampaknya Rafizi begitu obses dengan kerja buatnya sehinggakan saban hari tidak ada perkara lain yang difikirkannya selain dari berusaha untuk mencari kesalahan UMNO dan Barisan Nasional

  ReplyDelete
 26. Rafizi mahu membuktikan bahawa kerajaan Barisan Nasional dan UMNO hari ini adalah kerajaan yang tidak baik dan merupakan kerajaan yang di penuhi dengan gejala rasuah yang harus rakyat tolak dalam pilihan raya yang akan datang.

  ReplyDelete
 27. Tetapi Rafizi sebenarnya terlupa rakyat juga sedang melihat kepada perkembangan Pakatan Haprak yang kononnya merupakan alternatif terbaik bagi menggantikan kerajaan sedia ada.

  ReplyDelete
 28. Tahukah Rafizi rakyat juga mahu mengetahui dari mana datangnya dana bagi pembelian sebuah bas mewah yang didaftarkan dibawah nama Khalid Ibrahim ? Malah kos operasi bas mewah tersebut turut menjadi persoalan dana dari pihak mana agaknya ?

  ReplyDelete
 29. Tahukah Rafizi bahawa pembelian lori sampah yang menjadi pertikaian di Selangor kini masih gagal dijawab oleh Pakatan Haprak dan hubungan pembelian tersebut dengan kewujudan bas mewah khalid Ibrahim ?

  ReplyDelete
 30. Lupakah Rafizi bagaimana rakyat mahu tahu berkenaan isu KCB ladang ternakan lembu di Papua New Guinea yang melibatkan kerajaan negeri Kedah di bawah PAS ?

  ReplyDelete
 31. Bagaimana pula agaknya dengan status tanah Taman Manggis yang kini diberitakan sudah dijual oleh kerajaan negeri Pulau Pinang kepada sebuah syarikat lain sedangkan proses pembelian tanah tersebut sedang berjalan diantara Pemuda BN dan kerajaan negeri ?

  ReplyDelete
 32. Nampak sangat tindakan terdesak juak-juak Pakatan Haprak dalam usaha mereka untuk menjatuhkan kerajaan sedia ada hanyalah melalui jalan belakang.

  ReplyDelete
  Replies
  1. The opposition is setting a bad example. I don't think the opposition could make a good government.

   Delete
 33. Nampak sangat tindakan terdesak juak-juak Pakatan Haprak dalam usaha mereka untuk menjatuhkan kerajaan sedia ada hanyalah melalui jalan belakang.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kesian usaha lapuk mereka ini akan gagal.

   Delete
 34. Sudah tiba masanya Pengerusi NFCorp Mohammad Salleh bersama para pengarah NFC perlu menunjukkan kesemua aktiviti portfolio pelaburan yang telah dilakukan melalui pembelian aset-aset yang telah dilakukan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jika NFCorp begitu serius mahu menunjukkan setiap pelaburan pembelian aset cukup menguntungkan, tidak salah untuk orang awam melihatnya secara lebih terperinci.

   Delete
  2. Sekarang ini sudah tidak timbul isu pembelian hartanah mewah sebagai “pelaburan peribadi”. Tunjukkan setiap angka pelaburan dan pulangan hasil dari pelaburan hartanah yang telah dilakukan bagi menunjukkan ketelusan.

   Delete
  3. Rafizi Ramli dakwa jutaan ringgit daripada NFCorp ke dalam dua bank sebagai deposit tetap sebagai langkah mudah untuk mendapatkan “kemudahan kredit” daripada bank membeli hartanah mewah

   Delete
  4. Rafizi Ramli sudah mengesahkan pembelian unit kondominium berharga RM10 juta di Orchard Scotts Residence di Singapura, dan lapan unit ofis mewah di KL Eco City di Bangsar berharga sekitar RM12 juta.

   Delete
  5. Persoalan cukup menarik ... Bagaimana Rafizi Ramli mampu mendapatkan maklmumat-maklumat sulit NFCorp? Ahhhh ... dari bank-bank NFCorp rupanya. Hebat manusia bernama Rafizi Ramli ini. Hebat benar sebagai Pengarah Strategik PKR. Hebat benar Rafizi Ramli yang bergelar Akauntan Bertauliah yang mendapat kelulusan dari ICAEW (Institute of Chartered Accountants in England and Wales).

   Delete
  6. Namun disebalik kehebatan Rafizi Ramli, terserlah pula kebodohan dan kesilapan yang telah dilakukan semata-mata mahu memerangkap Shahrizat Abdul Jalil. Rasanya Rafizi Ramli tentu faham apa yang dimaksudkan ... Mustahil Akauntan Bertauliah dari ICAEW tidak memahami undang-undang?

   Delete
  7. Kerahsiaan.

   Tidak boleh pengarah atau pegawai mana-mana institusi berlesen atau mana-mana biro luar yang ditubuhkan, atau mana-mana ejen yang dilantik, oleh institusi berlesen untuk menjalankan mana-mana bahagian perniagaannya, sama ada dalam tempoh jawatannya, atau semasa tempoh pekerjaannya, atau selepas itu, dan tiada seorang punyang atas apa-apa sebab, mempunyai dengan apa-apa cara akses kepada mana-mana rekod, buku, daftar, surat-menyurat, atau apa jua pun dokumen lain, atau bahan, yang berhubungan dengan hal ehwal atau, khususnya, akaun, mana-mana pelanggan tertentu institusi, hendaklah memberi, mengemukakan, membuka, mendedahkan, menyiarkan atau selainnya mendedahkan, kepada mana-mana orang, atau membuat suatu rekod bagi mana-mana orang, apa-apa maklumat atau dokumen apa jua yang berkaitan dengan hal ehwal atau akaun pelanggan itu.

   Delete
  8. Tidak boleh seorang pun yang mempunyai apa-apa maklumat atau dokumen yang pada pengetahuannya telah didedahkan dengan melanggar subseksyen (1) hendaklah dalam apa-apa cara, walau apa pun mendedahkan perkara ini kepada mana-mana orang lain.

   Delete
  9. Kesalahan dan Penalti Seksyen 97, BAFIA Act ... Hukuman penjara selama 3 tahun dan denda RM3 juta.

   Delete
  10. So Rafizi Ramli ... lu sekarang ni dah babitkan dua bank yang bakal dikenakan tindakan mahkamah kerana melanggar BAFIA Act 1989 berkenaan Sekatan, Kerahsiaan, Kesalahan dan Penalti.

   Delete
  11. Silap gaya lesen perbankan bank-bank berkenaan boleh ditarik balik oleh Bank Negara Malaysia. Pernah terfikir apa yang bakal terjadi kepada pekerja dan pelanggan bank sekiranya lesen perbankan ini ditarik balik?

   Delete
  12. Menteri mana yang bagi kelulusan pada you Rafizi Ramli untuk mendapatkan maklumat sulit pelanggan dari sesebuah bank?

   Delete
  13. Barangkali Rafizi Ramli tidak terfikir beliau juga terbabit dengan kesalahan dan penalti yang dikenakan dibawah akta ini. Hukuman penjara selama 3 tahun dan denda RM3 juta. Dah ready untuk disaman kali kedua Rafizi Ramli?

   Delete
 35. Rafizi nak putar belitkan lagi isu ini.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tak habis2 nak menfitnah saja kerja Rafizi ni. Dasar gila kuasa.

   Delete
 36. ICAC dapati wang tersbut adalah sumbangan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. The money is from an anonymous donor. Rafizi should just accept the fact. ICAC would have never close the case if there is a strong evidence.

   Delete
 37. ICAC pernah datang ke Sabah dan melakukan siasatan berhubung kes ini

  ReplyDelete
 38. PKR tidak boleh menerima tindakan ICAC Hong Kong yang membersihkan Musa dalam kes tersebut.

  ReplyDelete
 39. ini jelas membuktikan mereka sudah ketandusan idea atau bankrap.

  ReplyDelete
 40. pembangkang masuk kampung keluar kampung hanya untuk bercakap bohong dan manipulasikan pelbagai isu.

  ReplyDelete
 41. baik pembangkang hentikan fitnah dan putar belit mereka.

  ReplyDelete
  Replies
  1. isu yang diputar belit hanya untuk kepentingan pembangkang saja.

   Delete
  2. Pakar memutar belit tu.

   Delete
  3. Dont care about them.

   Delete
  4. Biar lah mereka2 itu. Hanya tahu mengipas tak tentu arah.

   Delete
  5. The opposition purposely use this case because it involves the cm.

   Delete
 42. Pengarah Strategi Parti Keadilan Rakyat (PKR), Rafizi Ramli sekali lagi bercakap bohong apabila mendakwa Perdana Menteri menggunakan kewangan kerajaan untuk membiayai majlis pertunangan anaknya, Nooryana Najwa Najib dengan Daniar Nazarbayev di Seri Perdana pada 17 June 2011.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kita tidak perlu kenyataan Perdana Menteri pun untuk mengesan pembohongan Rafizi dan Malaysiakini.com Dengan membaca menggunakan akal dan membuat penafsiran logik sahaja kita sudah dapat menjangkakan ini merupakan satu lagi manipulasi maklumat untuk memburukkan kerajaan bukannya untuk mendedahkan penyelewengan.

   Delete
  2. Menurut Malaysiakini.com, “PKR hari ini mendedahkan bukti yang mendakwa kerajaan telah membiaya majlis pertunangan anak perempuan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

   Delete
  3. Pengarah strategi PKR Rafizi Ramli membuat dakwaan itu dengan merujuk kepada satu tempahan jamuan bankuet kepada Hotel Shangri La yang didakwa menyediakan katering untuk majlis berkenaan. Rafizi mendakwa, kos berjumlah RM409,767 itu dibilkan kepada Pejabat Perdana Menteri (PMO).”

   Delete
  4. Kenyataan Malaysiakini bahawa PKR mengemukakan bukti menunjukkan kerajaan membiayai majlis pertunangan anak Perdana Menteri merupakan andaian berniat jahat dan tidak mempunyai sebarang bukti jelas.

   Delete
  5. Apa yang dikemukakan oleh Rafizi bahawa ia hanyalah satu dokumen tempahan bukannya dokumen pembayaran.

   Delete
  6. Sudah sememangnya pegawai-pegawai peribadi para Menteri membantu boss mereka untuk melakukan tempahan mahu pun menguruskan sesuatu acara walaupun ia bukan acara kerajaan. Apatah lagi jika acara tersebut berlangsung di kediaman rasmi Perdana Menteri maka mahu tidak mahu para pegawai Perdana menteri perlu memabantu dan membantu menjayakan program tersebut. Adalah sangat tidak masuk akal untuk para pegawai Perdana Menteri dan juga pasukan keselamatan untuk mengabaikan perjalanan acara peribadi di kediaman Perdana Menteri.

   Delete
  7. Ini kerana sungguhpun ia acara peribadi, namun kedudukan Perdana Menteri merupakan Perdana Menteri Malaysia 24 jam sehari, 7 hari seminggu bukannya mengikut jadual waktu pejabat seperti pegawai kerajaan biasa.

   Delete
  8. Rafizi mengetahui bahawa acara ini dibiayai oleh keluarga Perdana Menteri sendiri. Sebab itu, Rafizi dalam kenyataan kemudiannya menyatakan,

   ”Even if he paid for the event from his own pocket (later), it is still a moral issue as he cannot pay for a private function through the PM’s office.”

   Delete
  9. Jika Malaysiakini dan Rafizi begitu yakin berlaku penyelewengan dalam isu ini mengapa ia perlu menyatakan kemungkinan Perdana Menteri membayar sendiri dan mempertikaikan pula isu moral kerana menggunakan pegawai-pegawai beliau di Pejabat Perdana Menteri.

   Delete
  10. Berdasarkan kenyataan Rafizi sendiri adalah jelas beliau mengetahui Datuk Seri Mohd Najib menanggung sendiri kos pertunangan anaknya. Namun untuk mensensasikan isu ini, maka Rafizi melontarkan persoalan seolah-olah kerajaan yang membayar kos tersebut.

   Delete
  11. Malahan, tindakan Malaysiakini yang hanya berani meletakkan tajuk dalam inverted commas, ’PMO paid for engagement do of Najib’s daughter’, menunjukkan mereka sendiri tidak yakin dengan kenyataan Rafizi dan tidak mahu terbabit menuduh. Namun sebagai media yang bertanggungjawab menjaga kepentingan PKR, mereka harus menggunakan isu ini untuk menjejaskan imej kerajaan dan Perdana Menteri.

   Delete
  12. Yang melucukannya terdapat hampir 80 pembaca Malaysiakini mengaggap ia merupakan cerita betul dan menuduh Perdana menteri telah melakukan penyelewengan. Mereka ini sungguhpun bijak berbahasa Inggeris sebenarnya tidak mempunyai kemampuan berfikir yang baik. Mereka hanya percaya apa sahaja yang dilontarkan oleh pemimpin mereka untuk survival politik.

   Delete
  13. Bagi Malaysiakini sendiri, ia hanya memalukan tradisi kewartawanan bebas yang mereka perjuangkan. Sebenarnya, tiada kebebasan kewartawanan dalam Malaysiakini. Mereka hanya bebas berbohong, memanipulasi berita dan menimbulkan kekeliruan bagi tujuan mewujudkan kebencian pembaca dan rakyat kepada kerajaan Barisan Nasional.

   Delete
 43. Folks at Kampung Tinusa 2 welcome the announcement that the damaged wooden bridges in their village will be replaced with concrete structures as soon as possible.

  ReplyDelete
  Replies
  1. “Concrete bridges will be more durable compared to wooden ones and I have discussed the matter with the Sandakan Municipal Council president (Datuk James Wong),” Chief Minister Datuk Seri Musa Haji Aman said during a press conference after visiting the two villages in his Sungai Sibuga constituency on Sunday.

   Delete
  2. Musa said the existing wooden bridges were in a bad state and he had discussed with the Sandakan Municipal Council president and village leaders to replace them with cement bridges as soon as possible.

   Delete
  3. Meanwhile, when asked to comment on the second phase of the 1Malaysia People’s Aid (BR1M), Musa, who is also State Finance Minister and Sungai Sibuga Assemblyman, welcomed any decision by the central government to continue distributing the assistance to help lessen the burden of the lower-income groups.

   Delete
  4. “Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak and Deputy Prime Minister Tan Sri Muhyiddin Yassin in their speech said the government will consider to continue giving the 1Malaysia People’s Aid (BR1M). This shows the nation’s top leaders have great concern and care for the people,” Musa said.

   Delete
  5. The Barisan Nasional (BN) government has implemented development and aid schemes worth millions of ringgit for the benefit of the people in the country including Malaysians in Sabah. It has delivered its election and budget promises to the rakyat, Musa added.

   Delete
  6. “Barisan Nasional’s more than 50 years of track record has shown that it is the only one capable of bringing progress and development to the country,” he said.

   Delete
  7. He said the opposition parties are like medicine peddlers who deliberately mislead the rakyat to achieve their political agenda.

   Delete
  8. “They are insincere leaders who are only good in making empty promises and spreading lies against the Barisan Nasional,” he added.

   Delete
  9. In this context, Musa said, the BN election machinery and all grassroots leaders should continue explaining to the people in their areas the various development programmes that have been and will be implemented by the BN government and to counter allegations by the opposition that undermine government programmes.

   Delete
  10. The Sabah Umno Liaison chairman also called on all wings of Umno to work closely together and strengthen their network to ensure a larger voter turnout and victory for Sabah BN in the 13th General Elections.

   Delete
  11. On a lighter note, when replying to a question on the EURO 2012, Musa, whose favourite team is Germany, attributed the team’s victory in their opening match to strong players and good teamwork.

   Delete
  12. Musa was accompanied by, among others, Sandakan Municipal Council president Datuk James Wong, Sandakan Municipal Council deputy president, Haji Mohd Hamsan Haji Awang Supain, Gum Gum Assemblyman, Datuk Zakaria Edris and Sekong Assemblyman, Datuk Samsudin Yahya, during his visit to Kampung Tinusa 2 to inspect infrastructure at the village.

   Delete
  13. He also visited the Umno Operation Room in Kampung Batu Putih where he was briefed by the Batu Putih Darat Branch chairman, Hanif Ali, on preparations for the general election.

   Delete
 44. Jadi anwar dan najibne sama sajalah kan? umno dan pkr betulla serupa saja? ceh.. bagus sabah dan sarawak pisahdari malaysia...

  ReplyDelete
  Replies
  1. biar rakyat yang pilih sendiri siapa yang mereka suka.

   Delete
 45. The government will upgrade the Lok Kawi-Sindumin road to reduce traffic congestion and provide better facility to road users.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minister of Foreign Affairs, Datuk Seri Anifah Aman said the government was very concerned about the needs of the people and would try to provide them the best infrastructure facilities.

   Delete
  2. “Tan Sri Bernard Dompok and I have requested the Prime Minister, Datuk Seri Najib Tun Razak for the Lok Kawi-Sindumin road to be upgraded.

   Delete
  3. “In this regard, the Prime Minister had directed the Works Minister, Datuk Seri Shaziman Abu Mansor to conduct a study and now it is in the design stage,” Anifah said during a dinner with retired civil servants, teachers, police personnel from the Kimanis Parliamentary Constituency which was held at the Le Meridien Hotel here Saturday night.

   Delete
  4. “As the Kimanis Member of Parliament and leader, I will assist the people in the best possible way,” he said.

   Delete
  5. “I am not a perfect human being and therefore it is not possible for me to carry out all responsibilities without the support of the people,” he stressed.

   Delete
  6. Apart from his role as the people’s representative for the Kimanis Parliamentary Constituency, Anifah said he also has to perform other responsibilities for the nation.

   Delete
  7. “There are 105 Foreign Offices throughout the world. I have given instruction to officers and ambassadors overseas to contact me directly when something happens,” he said.

   Delete
  8. He said the people in this country were very fortunate compared with citizens of other foreign countries that he had visited so far.

   Delete
  9. “I have been to 90 countries all over the world and I dare say that we are very special people on this earth because our country is peaceful and our economy is very sound compared with other foreign countries.

   Delete
  10. “For example, the American economy is on the slide, Europe is faced with financial crisis, and the Middle East and North Africa are in turbulence. However, in Malaysia, we enjoy independence under the leadership of past and present prime ministers,” he said.

   Delete
  11. Meanwhile, Anifah made a personal donation of RM200,000 to the Kimanis Youth Cooperative and Kimanis Education Fund to help those in need.

   Delete
  12. “I am providing funds for students who are in dire need of assistance as education is a very important matter.

   Delete
  13. “I am giving RM100,000 to the Kimanis Youth Cooperative to help youths interested in taking up business,” he said.

   Delete
  14. In addition, Anifah also provided RM20,000 each to ex-policemen, ex-teachers and ex-civil servants associations in the Kimanis Parliamentary Constituency.

   Delete
  15. baguslah jika kemudahan seperti jalan raya sedia ada diperbaiki untuk kemudahan rakyat.

   Delete
 46. rafizi hanya tahu menyebar fitnah sedangkang semua yang dia cakap tiada apa-apa bukti.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Rafizi is unable to provide a strong evidence while he was at hong kong few days back. SUch a waste of time and money.

   Delete
 47. Mengampu dan kuat merampok.

  ReplyDelete
 48. Really? I don't see any news contradict to that.

  ReplyDelete
 49. Skandal RM50 billion Anwar - Rafizi

  Jika projek NFC yang bernilai RM250 juta telah berjaya dibongkar Rafizi, kali ini MyMassa pulak nak bongkarkan skandal Rafizi yang bukan nilainya ratusan juga tetapi berbillion-billion dalam projek pembersihan dan pemulihan Sg. Kelang.

  Rupanya Rafizi pun ada skandal rasuah.. patutlah meroyan

  ReplyDelete
  Replies
  1. Skandal RM50 billion Anwar - Rafizi

   Dalam bahagian pertama, MyMassa dedahkan pakej rangsangan ekonomi Selangor berjumlah RM50 billion merangkumi 5 projek. Jika pakej bernilai RM50billon berapa pula kos projek pembersihan dan pemulihan Sg. Kelang. Untuk kos projek ini, terdapat beberapa sumber yang diumumkan sendiri oleh Menteri Besar Selangor.

   Rupanya Rafizi pun ada skandal rasuah.. patutlah meroyan

   Delete
  2. Skandal RM50 billion Anwar - Rafizi

   China Keen On Klang River Rehabilitation Project - Abdul Khalid

   SHAH ALAM, July 20 (Bernama) -- China is keen to participate in the RM10 billion Klang River rehabilitation project that will provide the impetus to stimulate economic growth in Selangor.


   Rupanya Rafizi pun ada skandal rasuah.. patutlah meroyan

   Delete
  3. Skandal RM50 billion Anwar - Rafizi

   South Korea keen on Klang river rehabilitation project, says Khalid

   SHAH ALAM, Nov 5 — South Korea is keen to participate in the RM20 billion Klang River rehabilitation project that will provide the impetus to stimulate economic growth in Selangor, the country’s most developed state.


   Rupanya Rafizi pun ada skandal rasuah.. patutlah meroyan

   Delete
  4. Skandal RM50 billion Anwar - Rafizi

   Four firms to carry out RM50b Klang River rehabilitation project

   NST Online, March 15, 2010

   KLANG: The Selangor government has appointed four companies to carry out a RM50 billion Klang River rehabilitation project. Selangor Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim said the entire project would take 15 years to complete.


   Rupanya Rafizi pun ada skandal rasuah.. patutlah meroyan

   Delete
  5. Skandal RM50 billion Anwar - Rafizi

   Mula-mula RM10 billion. Kemudian meningkat RM20 billion bila Korea Selatan nak join. Lepas tu naik sampai RM50 billion! Kaedah costing apa yang Tan Sri Khalid gunakan sampai nilai projek boleh naik sekelip mata

   Rupanya Rafizi pun ada skandal rasuah.. patutlah meroyan

   Delete
  6. Skandal RM50 billion Anwar - Rafizi

   MyMassa agak pelik dalam hal ini kerana kosnya berubah-ubah mengikut masa dan situasi. Jujurkah Kerajaan Selangor untuk melaksanakan projek ini atau ianya satu helah untuk menipu rakyat? Jika Kerajaan Selangor jujur, kenapa Kelang dilanda banjir kerana parit dan sungai tidak diselenggara dengan baik?

   Rupanya Rafizi pun ada skandal rasuah.. patutlah meroyan

   Delete
  7. Skandal RM50 billion Anwar - Rafizi

   Projek ini telah diumumkan dari tahun 2009 lagi. Sekarang dah tahun 2012. Projek ini adalah sebahagian daripada Pakej Rangsangan Ekonomi Selangor yang di bawah Pejabat Penasihat Ekonomi Selangor yang mana Rafizi Ramli bekerja. Apa yang Rafizi buat sehingga tiada perkembangan mengenai projek ini. Adakah dia sibuk mencari salah orang lain dalam kes NFC sehingga lalai menguruskan projek RM50 billion?

   Rupanya Rafizi pun ada skandal rasuah.. patutlah meroyan

   Delete
  8. Skandal RM50 billion Anwar - Rafizi

   Oleh kerana kegagalan Rafizi memantau projek ini, Kerajaan Selangor menyalahkan Kerajaan Pusat kerana tak salurkan RM1 billion peruntukan. Tak cukup RM50 billion yang gagal diurus oleh Rafizi, mereka nak minta lagi RM1 billion.

   Rupanya Rafizi pun ada skandal rasuah.. patutlah meroyan

   Delete
 50. Skandal RM50 billion Anwar - Rafizi

  Seperti yang kami janjikan semalam, hari ini kami akan mendedahkan perihal seorang ahli parlimen pembangkang yang selama ini lantang berpasangan dengan Rafizi Ramli menuduh orang-orang Umno melakukan rasuah dan penyelewengan. Rafizi adalah salah seorang pemimpin PKR yang hidungnya mengalami masalah deria bau. Atas sebab itulah dia boleh bertahan untuk kerap berada di sisi Zuraida.

  Rupanya Rafizi pun ada skandal rasuah.. patutlah meroyan

  ReplyDelete
  Replies
  1. Skandal RM50 billion Anwar - Rafizi

   Minggu lepas kami telah mendedahkan tentang koleksi kereta terakhir yang dibeli oleh anak kelahiran Bengkulu, Sumatera Indonesia itu semenjak bergelar YB adalah Mercedes Benz E240 yang didaftarkan pada 24.05.2012.

   Rupanya Rafizi pun ada skandal rasuah.. patutlah meroyan

   Delete
  2. Skandal RM50 billion Anwar - Rafizi

   Ahad lepas atau lebih tepat pada 25.11.2012 seorang ahli PKR di Ampang yang menjadi mata-mata kami untuk memerhatikan pergerakan Zuraida, melaporkan kepada kami pada hari berkenaan Zuraida ada beberapa program di Ampang.

   Rupanya Rafizi pun ada skandal rasuah.. patutlah meroyan

   Delete
  3. Skandal RM50 billion Anwar - Rafizi

   Antara majlis yang dihadirinya pada hari berkenaan adalah penyampaian sumbangan deepavali di Dewan Flat Ahmad Razali Ampang dan dialog dengan penduduk Ukay Perdana di Hotel Flamingo. Pergerakan Zuraida pada hari itu menggunakan sebuah kereta Mercedes Benz E200 CGI.

   Rupanya Rafizi pun ada skandal rasuah.. patutlah meroyan

   Delete
  4. Skandal RM50 billion Anwar - Rafizi

   Ketika hendak pulang dari Hotel Flamingo salah seorang hadirin sempat bercakap dengan Zuraida dan bertanyakan kepada beliau tentang pendedahan kami berhubung kemampuannya membeli kereta-kereta mewah. Zuraida menjawab kereta Mercedes yang kami dedahkan bukan keretanya dan menunjukkan kereta Mercedes yang beliau gunakan pada hari itu sambil berkata itu kereta orang bagi pakai (pinjam).

   Rupanya Rafizi pun ada skandal rasuah.. patutlah meroyan

   Delete
  5. Skandal RM50 billion Anwar - Rafizi

   Semakan kami ke atas kenderaan yang digunakan oleh Zuraida pada hari berkenaan mendapati kenderaan itu didaftarkan di atas nama sebuah syarikat yang berpejabat di Serdang.

   Nombor kenderaan : WTP 1970
   Model : Mercedes Benz E200 CGI
   Pemilik : Automated Contactless Systems Sdn Bhd


   Rupanya Rafizi pun ada skandal rasuah.. patutlah meroyan

   Delete
  6. Skandal RM50 billion Anwar - Rafizi

   Semakan kami di laman MyEG juga mendapati kenderaan yang digunakan Zuraida pada 25.11.2012 untuk program-programnya di Ampang sah didaftarkan atas nama syarikat berkenaan dan terdapat lima tunggakan saman yang belum dibayar.

   Rupanya Rafizi pun ada skandal rasuah.. patutlah meroyan

   Delete
  7. Skandal RM50 billion Anwar - Rafizi

   Selama ini Zuraida dan Rafizi mempotretkan diri mereka sebagai orang yang penuh intergriti dan menyerang Nazri Aziz kerana anaknya menggunakan kenderaan milik Michael Chia.

   Jadi bagaimana pula dengan Zuraida yang menggunakan kenderaan yang disediakan oleh sebuah syarikat ? Harus diingat, kenderaan itu bukan digunakan oleh anak Zuraida, tetapi oleh Zuraida sendiri. Untuk tujuan apa syarikat berkenaan menyediakan kenderaan mewah yang berharga ratusan ribu untuk kegunaan Zuraida ? Sudah tentu ada udang di sebalik batu !


   Rupanya Rafizi pun ada skandal rasuah.. patutlah meroyan

   Delete
  8. Skandal RM50 billion Anwar - Rafizi

   Mungkin ada yang berkata Zuraida tidak mempunyai apa-apa kuasa untuk meluluskan projek. Jika itu telahan anda ternyata silap. Zuraida seorang wakil rakyat di sebuah negeri yang diperintah PKR. Walaupun beliau tiada kuasa tetapi beliau mempunyai kuasa melobi atau menjadi broker yang membawa projek syarikat-syarikat tertentu untuk diluluskan.

   Rupanya Rafizi pun ada skandal rasuah.. patutlah meroyan

   Delete
  9. Skandal RM50 billion Anwar - Rafizi

   Kebetulan beberapa hari lepas kami menemui sekumpulan wanita PKR. Dalam pertemuan itu mereka menceritakan kepada kami tentang sikap buruk Zuraida yang melobi projek di sana sini atas nama wanita PKR. Kononnya komisyen yang akan beliau dapat akan digunakan untuk menggerakkan wanita PKR. Bukan sahaja di Selangor malah hingga ke Pulau Pinang.

   Rupanya Rafizi pun ada skandal rasuah.. patutlah meroyan

   Delete
  10. Skandal RM50 billion Anwar - Rafizi

   Kebanyakkan projek-projek yang Zuraida bawa akan diluluskan kerana menggunakan nama wanita PKR. Zaman kemewahan Zuraida ketika Rafizi berada di Pejabat Penasihat Ekonomi Selangor. Prosedur di Selangor menetapkan setiap projek yang hendak dikemukakan kepada kerajaan negeri perlu dihantar kepada Pejabat Penasihat Ekonomi Selangor untuk dinilai dan dicadang supaya diluluskan. Di sana Rafizi yang banyak memainkan peranan untuk melobi Anwar bagi meluluskan sesuatu projek. Masalah ‘terlebih makan’ telah membuatkan Rafizi bermasalah dengan Pejabat MB Selangor terutamanya dengan Faekah Hussin, yang akhirnya menyaksikan Rafizi telah meletak jawatan.

   Rupanya Rafizi pun ada skandal rasuah.. patutlah meroyan

   Delete
  11. Skandal RM50 billion Anwar - Rafizi

   Setiap komisyen yang Zuraida dapat hasil dari kecekapan beliau melobi projek atas nama wanita PKR tidak disalurkan kepada wanita dengan sepatutnya. Lebih kepada untuk kepentingan beliau. Apabila wanita PKR minta peruntukkan untuk melaksanakan sesuatu program, beliau akan menjawab tiada peruntukkan dan meminta mereka berusaha sendiri.

   Rupanya Rafizi pun ada skandal rasuah.. patutlah meroyan

   Delete
  12. Skandal RM50 billion Anwar - Rafizi

   Menurut seorang wanita PKR apa yang terjadi kepada Zuraida sekarang adalah bala hasil dari beliau memakan wang yang sepatutnya menjadi milik parti. Menurut mereka lagi sebab itu sehingga ke hari ini tidak ada seorang pun pemimpin wanita PKR yang tampil mempertahankan beliau apabila kemampuan luar biasanya terdedah.

   Rupanya Rafizi pun ada skandal rasuah.. patutlah meroyan

   Delete

Search This Blog