Top posts

Featured Posts

Rahman let us have debate on the issue, dare Star leaders

Datuk Abdul Rahman Dahlan
Daniel John Jambun
KOTA KINABALU :  In addition to our chairman Dr Jeffrey Kitingan's response on the issue Rahman Dahlan brought up yesterday, we in Star Sabah dare the Kota Belud MP who is also Sabah BN secretary to a public debate with him anywhere in the state capital or in Kota Belud.

If he is so confident on his newly-found strength 'archives' on the formation of Malaysia in 1963 then he should take up my challenge before it is too late for him to salvage his dignity and that of Umno and Sabah BN altogether.
Months back, Rahman had challenged DAP's Lim Kit Siang to a debate with him in Kota Belud about the controversial proposed Tambatuon Dam. But when Kit Siang took up the offer and came to Kota Belud for a debate, Rahman made up excuses to be not available.

Take up my challenge for a debate.

69 comments:

  1. YB Rahman please take up the challenge by Star and shut off the big mouths of these Star wannabees. Get the debate in Kota Belud.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Debat ini tidak akan berlangsung.

      Delete
    2. denat hanya mengelirukan rakyat...

      Delete
    3. Tom, a debate would not confuse the people. In fact, it would clear things up.The people would have a better understanding to this subject .

      Delete
    4. Debate ini cuma menunjuk hero sahaja, apakah manfaatnya?

      Delete
    5. Debat hanya buang masa sahaja.

      Delete
    6. Jika debat ini membawa manfaat, apa salahnya?

      Delete
  2. Yes Rahman, the people of Kota Belud will hail you as a hero of BN sabah if you take this challenge. Don't worry about losing or winning. "kalau berani jangan takut takut" "kalau takut jangan berani berani".

    ReplyDelete
    Replies
    1. If Rahman was brave enough to make the statement before this, there should be nothing to be afraid of when Daniel brings for a debate. Besides, this is an interesting topic. Many Sabahans are seeking for the truth.

      Delete
    2. is it necessary?

      Delete
    3. yes it is...understand..??

      Delete
    4. Rahman has nothing to lose

      Delete
  3. The opposition like nothing better than debating.

    ReplyDelete
    Replies
    1. A debate has its own pros and cons.

      Delete
    2. ianya hanya memberikan manfaat kepada ahli politik...rakyat tidak dapat manfaat pun...bagus biarkan rakyat yang menilainya pada pru13 nanti..

      Delete
    3. Jika dilangsung dengan baik, sebaik mungkin mendapat berkongsi pengalama dan pendapatan.

      Delete
    4. Jika betul2 mau buat debat, harap ia akan berlangsung tanpa sebarang masalah, jangan terlalu ikut perasaan.

      Delete
    5. Masing-masing nak tunjuk hero.

      Delete
  4. The Tambatuon Dam issue is still not resolved till now?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dahlan Junaidi, Kg Piasau Kota BeludJuly 13, 2012 at 12:28 PM

      Rahman Dahlan mungkin sesat jalan ketika menerokai sejarah pembentukkan Malaysia melibatkan Sabah dan Sarawak 1963...atau mungkin juga Rahman Dahlan anak jati Tuaran itu mahu mengambil hati PM supaya mencalonkannya pada PRU13...siapa tahu?..Dengan sebab itu dia menggadai maruah politiknya dgn terpaksa menghentam koromoh bercakap mengenai sejarah pembetukkan Malaysia..!

      Delete
    2. Yakan..apa sudah perkembangan pasal empangan tu? Mungkin dekat pilihan raya baru timbul balik tu cerita. Beginilah poilitik

      Delete
    3. tiada khabar sudah tu...

      Delete
  5. Inilah masanya Rahman Dahlan tunjuk keberanian beliau selepas dikritik membatalkan debat dengan Lim Kit Siang. Come one BN!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rahman Dahlan, sahut cabaran ini, naikkn nama BN.

      Delete
  6. Rahmah Dahlan kena buka dan baca balik sejarah pembentukan Malaysia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pembentukan Malaysia harus difahami semua golongan. Jangan pula manipulasikan hasil perjuangan nenek moyang kami.

      Delete
    2. Pembentukan Malaysia adalah hasil perjuangan hero Malaysia, tidak harus direka dan ditambah yang bukan-bukan.

      Delete
  7. Baca sikit saja boleh faham sudah bukannya susah untuk memahami pembentukan Malaysia.

    ReplyDelete
  8. debat lagikah? tiada lain lagi kah?

    ReplyDelete
  9. debat2 saja, rakyat yang keliru..

    ReplyDelete
    Replies
    1. what is there to be confuse about..

      Delete
    2. Through this debate, Rahman could further explain his statement .

      Delete
    3. yang bodoh saja akan keliru dengan debat..

      Delete
  10. I don't think if this debate will ever hold.

    ReplyDelete
  11. If it does i can't wait to know what would happen.

    ReplyDelete
  12. Rahman should take up the challenger and lets know what is going to happen.

    ReplyDelete
    Replies
    1. The people wants the real truth.

      Delete
    2. tgk berlaku ka tidak debat tersebut.

      Delete
    3. For what to take the challenge? must well concentrate on other more important matter.

      Delete
  13. Let us know the truth.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Well it does have its own advantage to the people.

      Delete
  14. YB Rahman tolong terima cabaran debat STAR itu...kami penyokong UMNO di Kota Belud akan menyokong penuh pada YB..YB tentu ada asas kukuh kenapa berkata begitu....tolonglah terima jangan malukan kami...kami sudah mula dilabel sebagai penyokong YB penakut...

    ReplyDelete
  15. When Harris challenge Jeff for a debate, he ask for all kinds of conditions that Harris couldn't fulfil, when the truth is Jeff is only making excuses to not accept the challenge.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jeff should debate with Harris first before daring Rahman to debate with him.

      Delete
    2. sorry Harris make an excuse...he's coward..don't bother him..

      Delete
    3. Mat Janggut, KudatJuly 14, 2012 at 1:10 PM

      Ini debat bukan kita mahu lihat siapa yg menang dan siapa yg kalah tetapi disebabkan isu yg sangat menarik org ramai spt yg dibangkitkan YB Datuk Rahman Dahlan jomo Tuaran itu...ada baiknya melalui debat ini Rahman jelaskan sepenuhnya sejarah itu. Kalau dia enggan juga berdebat bermakna Rahman Dahlan menipu rakyat Sabah atau memesongkan rakyat Sabah tentang fakta sebenar sejarah itu. Kami teringin sangat ingin mengetahuinya....dimanakah slot sejarah yg mengatakan Sabah 1 drpd 13 buah negeri diMalaysia.

      Delete
    4. Harris said Jeffrey is a coward for trying to chicken out from the debate by making all sort of conditions.

      Delete
  16. Rahman should accept the challenge to debate.

    ReplyDelete
    Replies
    1. It's all up to Datuk Rahman Dahlan to decide. These sort of debates are not really necessary.

      Delete
  17. haha..jangan haraplah Rahman akan menyahut cabaran debat ni..dulu dia cabar Lim Kit Siang, last-last dia tarik diri kerana penakut, itu dia yang cabar sendiri...
    kalau pihak lain yang cabar, lagilah kecut biji getahnya....hahahahahhhaha....................

    ReplyDelete
    Replies
    1. CM: Rahman, kau pigi debat, kasi kaw2 Sabah 1 drpd 13 negeri.
      RD: Tapi bos, saya takut mau pigi debat.
      CM: Kau nie, kenapa takut?
      RD: Bos, biji tinggal separuh sebab takut debat dulu.
      CM: Habis, tinggal separuh pun boleh bah.
      RD: Yang tinggal separuh pun tidak berani sebab tidak dapat pertahan Sabah salah 1 drpd 13. Fakta Sabah 1 drpd 3 rakan kongsi.
      CM: Takpa, kau suda keluar kenyataan. Sukuplah, sedia tanding PRU-13 nanti.
      RD: Ya bos, saya akan keluar kenyatan bodoh lagi bila bos suruh saja.

      Delete
    2. uppsss..!!
      alamak boss...!!
      biji saya yang tinggal separuh tu pun sudah tergolek...
      sekarang saya sudah tiada biji lagi...
      apa macam ni Boss.!!??

      Boss: apa.??!!..tiada biji lagi..??..sah lah kau ni penakut..hentam sajalah labuuuu...

      Hero: boss, jangan marah saya dulu..boss tengok dulu lambang kita...pisau kita pun sudah lembik...apa macam ni bos...??

      Boss: oh..ya kah..??..betul juga ni...tapi shhhh..jangan cakap kuat-kuat nanti timbangan kita patah....

      Delete
  18. Untuk makluman semua, Akta Malaysia diluluskan oleh Parlimen Malaya pada 16 September 1963. Dibawah adalah 2 bahagian dalam Akta.
    Di bahagian:

    PART H
    THE STATES OF THE FEDERATION
    4. (1) The Federation shall be known, in Malay and in English, by
    the name Malaysia.
    (2) The States of the Federation shall be—
    (a) the States of Malaya, namely, Johore, Kedah, Kelantan,
    Malacca, Negri Sembilan, Pahang, Penang, Perak, Perlis,
    Selangor and Trengganu ; and
    (b) the Borneo States, namely, Sabah and Sarawak ; and
    (c) the State of Singapore.

    Di seksyen 5, Akta tersebut:-

    "Governor" means the Head of State, by whatever style known,
    in a State not having a Ruler (and in particular includes the Yang
    di-Pertua Negara in Sabah and the Yang di-Pertuan Negara in
    Singapore);

    Akta Malaysia adalah untuk membentuk Malaya.
    Jadi, adalah nyata di seksyen 4, Malaysia terdiri daripada States of Malaya, Borneo States dan Singapura.
    Dalam seksyen 5, nyata Governor Sabah adalah Yang DiPertua Negara.

    Ini lah sejarah sebenar. Kalau maseh tidak percaya, pergi tengok di Parlimen atau di perpustakaan Mahkamah Tinggi, Kota Kinabalu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. buka balik perjanjian Malaysia yang ditandatangani di London.. dalam Akta Malaysia ada dinyatakan bahawa Sabah, Sarawak dan Singapura adalah berstatus negeri bersama2 dengan negeri2 di tahan Melayu waktu itu..

      Delete
  19. Kami menanti perkembangan selanjutnya sama ada Rahman akan terima cabaran ini?

    ReplyDelete
    Replies
    1. jangan harap pengecut ini akan muncul untuk terima cabaran debat..

      Delete
    2. Boss - Siapa boleh ganti RD pergi debat? Siapa rela debat.
      .......... sunyi nya........
      Bung, kau apa mcm?
      Sori boss, saya ada sibuk cikit hal rumah.
      SA, kau berani?
      Sori boss, saya perlu ke London, ada hal daftar kahwin belum selesai. Kau kan KM dan boss Umno sini, kau pergi lah debat,
      Ehh.. gila kah kau, nanti debat hilang jawatan. Begini, kita biarkan sahajalah tunggu PRU. Lepas tempoh sikit hari, semua urang akan lupa hal ini, kita teruskan urus projek kita masing2... err saya maksud teruskan tadbir Sabah.
      Jangan lupa miting bulan depan.

      Delete
    3. pemimpin2 pembangkang mana ada kerja ba.. sebab itu boleh berdebat 24 jam.. lagi pun apa susah.. naik pentas sediakan soalan saja..

      Delete
  20. sikit2 debat.. lepas debat tiada hasil jg.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul, debate sebegini tidak menghasilkan apa-apa sebenarnya.

      Delete
    2. Pihak pembangkang cuma ingin menggunakan cara macam ini untuk membuktikan bertapa pandai mereka. Minta puji.

      Delete
    3. cabaran debat yang dikemukakan oleh pemimpin pembangkang terhadap pemimpin BN telah menyedarkan saya betapa pemimpin BN hanya tahu tunjuk lagak dan cakap besar saja tapi tiada satupun yang cukup berani untuk tampil manyahut cabaran..ini bermakna mereka ini bukan pemimpin yang fast thinker...kerana isu yang mereka timbulkan sendiri tidak mampu untuk mereka pertahankan...ini memalukan saja...
      malulah weii..

      Delete
  21. JK is king of frogs

    ReplyDelete
  22. Jeff in Sabah politics via the Star is only aimed at dividing the opposition. Jeff might have a hidden agenda. Jeff was a very strong figure in the opposition but suddenly joined Star, a local based party from Sarawak.

    ReplyDelete
  23. Datuk Rahman Dahlan pasti boleh punya. Sahut cabaran berdebat itu.

    ReplyDelete
  24. Please let me know if you're looking for a article author for your blog. You have some really great posts and I think I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I'd absolutely love to write some content for
    your blog in exchange for a link back to mine.

    Please shoot me an e-mail if interested. Thank you!

    Here is my site: arthritis
    Stop by my blog post :: passivity

    ReplyDelete
  25. When I originally commented I clicked the "Notify me when new comments are added" checkbox and now each time a comment is added I get four
    e-mails with the same comment. Is there any way you can remove me from that service?
    Thanks!

    Here is my web site - Http://Ultra106Five.Com/Index.Php/Member/13841
    My web page - send

    ReplyDelete
  26. Hey there great website! Does running a blog such as this take a massive amount work?
    I've no understanding of computer programming but I was hoping to start my own blog in the near future. Anyways, should you have any recommendations or tips for new blog owners please share. I understand this is off subject nevertheless I simply wanted to ask. Cheers!

    Visit my weblog - advokati u zenici

    ReplyDelete

Search This Blog